Volkswagen Magazine

THINK AHEAD

πολύ απλά: thinkblue.

Έχετε διάθεση για περισσότερη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά σας; Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο: Ακολουθούν 20 πρακτικές συμβουλές, με τις οποίες επιβαρύνετε λιγότερο το περιβάλλον και εξοικονομείτε ταυτόχρονα χρήματα χωρίς να στερείστε τη διασκέδασή.

Κείμενο Jochen Förster
Εικονογράφηση Anja Stiehler / Jutta Fricke Illustrators

στο δρόμο.

Οδήγηση χωρίς αντίσταση.

Η εξοικονόμηση καυσίμου ξεκινάει ήδη πριν την οδήγηση. Για παράδειγμα με τον έλεγχο της πίεσης αέρα των ελαστικών. Η αντίσταση κύλισης έχει ποσοστό μέχρι και 15% στη συνολική κατανάλωση. Φουσκώστε τα λάστιχα με την πίεση ελαστικών που συνιστάται για πλήρες φορτίο. Τις τιμές θα τις βρείτε στο πορτάκι της τάπας του ρεζερβουάρ. Προσέξτε επίσης κατά την αγορά των ελαστικών να επιλέγετε ελαστικά με κατά το δυνατόν χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 3% περισσότερο καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο θόρυβος κύλισης. Ένα επίσης αποτελεσματικό μέτρο είναι η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση λεπτόρρευστων λαδιών υψηλής ποιότητας, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 5% και διατίθενται από τους τοπικούς αντιπροσώπους της Volkswagen. Ή απλά συνδυάζοντας διάφορες επιμέρους διαδρομές. Ο κινητήρας σας καταναλώνει περισσότερα καύσιμα, όταν είναι κρύος. Εάν λοιπόν συνδυάσετε περισσότερες διαδρομές σε μία, θα επιτύχετε μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων, από ό,τι αν αφήνατε τον κινητήρα σας να κρυώσει, μεταξύ των σύντομων διαδρομών.

Παραμείνετε πάντοτε χαλαρός.

Στρίμωγμα σε κυκλοφορία Stop-and-go, συνεχής παραμονή στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου και χρήση του σινιάλου φώτων – όποιος οδηγάει επιθετικά θέτει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους σε κίνδυνο. Εκνευρίζεται ο ίδιος, εκνευρίζει τους άλλους και σπαταλάει ενέργεια. Ο έξυπνος οδηγός, οδηγάει πάντα προνοητικά. Αφήστε το αυτοκίνητό σας απλά να «κυλήσει» με την κυκλοφορία. Έτσι αποφεύγετε τα μποτιλιαρίσματα και επιβαρύνετε λιγότερο το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές ταχυτήτων: Ανεβάστε ταχύτητα με χαμηλό αριθμό στροφών και παραλείψτε πού και πού καμία. Τα 50 km/h με πέμπτη ταχύτητα για πολλά αυτοκίνητα δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα η στάθμη θορύβου και η κατανάλωση καυσίμων μειώνονται σημαντικά σε σχέση με την οδήγηση με υψηλές στροφές. Όσο το αυτοκίνητό σας κινείται αθόρυβα και χωρίς τραντάγματα, ο αριθμός στροφών είναι εντάξει. Και μην ανησυχείτε: Το ότι η οδήγηση με χαμηλές στροφές βλάπτει τον κινητήρα είναι ένα αφελές παραμύθι. Οι σύγχρονοι κινητήρες TDI και TSI λειτουργούν άνετα με την τρίτη ταχύτητα ήδη από τα 30 km/h.

Ο καλός εξαερισμός είναι ο μισός κλιματισμός.

Ευχάριστο είναι το ότι το Volkswagen διαθέτει σύστημα κλιματισμού και θέρμανση καθισμάτων και καθρεπτών. Τα συστήματα αυτά κάνουν την οδήγηση αυτοκινήτου ακόμη πιο άνετη, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό και αυξάνουν το κόστος. Ελέγχετε λοιπόν κατά την οδήγηση ποια αξεσουάρ χρησιμοποιείτε και ποια από αυτά χρειάζεστε πραγματικά. Για να κατεβάσει και να διατηρήσει ένα σύστημα κλιματισμού την εσωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι, καταναλώνει σε χαμηλές ταχύτητες μέχρι και δύο λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Η θερμοκρασία και η υψηλή κατανάλωση μπορούν όμως να μειωθούν, εάν πριν την οδήγηση αερίσετε το αυτοκίνητο ή αν στην αρχή οδηγήσετε για λίγο με ανοιχτά παράθυρα. Το χειμώνα ισχύει το εξής: Τα συστήματα θέρμανσης καθισμάτων και πίσω παρμπρίζ είναι ενεργοβόρα. Απενεργοποιήστε τα, μόλις καθαρίσει το πίσω παρμπρίζ και ζεσταθούν τα καθίσματα.

Το πλήρες φορτίο.

Η καλή αεροδυναμική είναι ένα από τα καθοριστικά στοιχεία της οδήγησης με χαμηλή εκπομπή ρύπων, ιδιαίτερα μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες. Μια αεροδυναμική αντίσταση αυξημένη κατά 33% αυξάνει στα 160 km/h την κατανάλωση μέχρι και δύο λίτρα ανά100 χιλιόμετρα. Το ίδιο ισχύει για τις αποσκευές: 100 κιλά βάρος αυξάνουν την κατανάλωση μέχρι και κατά 0,3 l/100 km. Ελέγχετε τακτικά το περιεχόμενο του χώρου αποσκευών. Τα άδεια καφάσια αναψυκτικών δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχονται μαζί μας για μήνες. Όταν δεν ταξιδεύουμε, πρέπει να αποφεύγεται κάθε κιλό περιττού βάρους στο χώρο αποσκευών, ενώ πρέπει επίσης να αφαιρούνται τυχόν σχάρες οροφής για σκι, ποδήλατα και αποσκευές.

Αφήστε το
απλά
να κυλήσει.

Γνωρίζετε πότε καταναλώνετε ακριβώς 0,0 λίτρα; Ακριβώς: όταν κινείστε σε κατηφόρα με επιλεγμένη ταχύτητα. Λόγω της λειτουργίας διακοπής καυσίμου σε ρολάρισμα διακόπτεται η τροφοδοσία καυσίμου στον κινητήρα και δεν καταναλώνετε ούτε σταγόνα καύσιμο. Όμως και στο ρελαντί καταναλώνετε εμφανώς λιγότερο, π.χ. όταν μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο να κυλήσει με νεκρά μέχρι το κόκκινο φανάρι.

Στο σπίτι.

Κλειστά φώτα στα άδεια δωμάτια.

Επιτέλους γυρίσατε στο σπίτι, η ημέρα ήταν δύσκολη και είναι αργά. Ανάβετε το φως για να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Λίγα λεπτά αργότερα καίνε σε τέσσερα δωμάτια επτά λάμπες. Εσείς είστε όμως μόνο στο ένα. Συνηθίστε να ανάβετε το φως μόνο στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Διαμορφώστε το σπίτι σας έτσι, ώστε να αξιοποιείται όσο περισσότερο γίνεται το φως του ήλιου και χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν μόνο λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας αναγνωρισμένων κατασκευαστών. Εξοικονομούν μέχρι και 75% ρεύμα σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Οι φτηνές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας συχνά έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Πιο κατάλληλα θεωρούνται τα χρώματα φωτός «θερμό λευκό extra» ή «θερμό λευκό», διότι πλησιάζουν πολύ τον τόνο της λάμπας πυρακτώσεως. Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας υψηλής ποιότητας αξίζουν επίσης στις περιπτώσεις συχνού αναβοσβήσματος του φωτός, όπως για παράδειγμα σε κλιμακοστάσια, στα οποία συνιστάται επίσης η τοποθέτηση ενός αυτόματου χρονοδιακόπτη. Σε χώρους που χρησιμοποιούνται σπάνια, όπως κελάρια ή σοφίτες, αλλά και στον κήπο συνιστάται η χρήση λαμπτήρων με αισθητήρες κίνησης.

Δεν χρειάζεται να το κάνετε σάουνα.

Μετά το ενοίκιο, η θέρμανση είναι συχνά το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο του σπιτιού και εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυνατότητα για οικονομία. Εάν κατεβάσετε τη θερμοκρασία ενός χώρου κατά ένα βαθμό Κελσίου, εξοικονομείτε ήδη 6% ενέργεια. Με έναν έξυπνο συνδυασμό μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση. Αερίστε με δυνατό ρεύμα αέρα (ανοιχτό παράθυρο για πέντε έως δέκα λεπτά), διότι όποιος αφήνει ανοιχτό παράθυρο με αναμμένη τη θέρμανση, «θερμαίνει και το δρόμο». Εγκαταστήστε ένα θερμοστάτη θέρμανσης και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του χώρου τη νύχτα και κατά τις ώρες παρατεταμένης απουσίας στους 15 έως 17 βαθμούς. Φροντίστε για καλή μόνωση σε παράθυρα, πόρτες, τοίχους και σοφίτες και βεβαιωθείτε ότι τα θερμαντικά σώματα είναι καθαρά και δεν είναι καλυμμένα: Έτσι αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μέγιστη θερμική απόδοση.

Πλύσιμο – όσο πιο κρύο γίνεται.

Η ιδανική και σωστή χρήση των πλυντηρίων ρούχων είναι μια επιστήμη από μόνη της. Εδώ θα αναφέρουμε μόνο τους πιο απλούς κανόνες: Όσο πιο γεμάτο είναι ένα πλυντήριο τόσο πιο «Think Blue.» είναι. Για το πλύσιμο ελαφρώς λερωμένων ρούχων συνήθως επαρκούν οι 30 βαθμοί χωρίς πρόπλυση (εξοικονόμηση περίπου 50% σε σχέση με μια πλύση στους 60 βαθμούς), καθώς τα σύγχρονα απορρυπαντικά επιτρέπουν το πλύσιμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ουσιαστικά καθιστούν περιττούς τους 90 βαθμούς. Τα οικονομικά προγράμματα χρειάζονται μεν περισσότερη ώρα, αλλά λιγότερη ενέργεια. Και όποιος έχει χώρο για απλώστρα ή σχοινί απλώματος ρούχων στον καθαρό αέρα ή σε καλά αεριζόμενους χώρους, θα πρέπει να αποφεύγει το στεγνωτήριο. Γενικά ισχύει το εξής: Η αλλαγή από τις παλιές σε σύγχρονες συσκευές με ετικέτα ενεργειακής κλάσης A+++ αξίζει σχεδόν πάντοτε.

Είναι μόνο απορρίμματα.

Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων δεν είναι δύσκολος, ενώ σε πολλές χώρες υπάρχουν ήδη μέθοδοι διαχωρισμού φιλικές προς τον καταναλωτή. Αγοράστε κατά προτίμηση ανακυκλωμένα ή ανακυκλούμενα προϊόντα. Και πάρτε στα σοβαρά τα σήματα ειδικών απορριμμάτων. Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, οι μπαταρίες ή τα δοχεία από τα μελάνια των εκτυπωτών δεν έχουν καμία δουλειά στα οικιακά απορρίμματα. Ένα πιο αποτελεσματικό μέτρο από το διαχωρισμό είναι βέβαια η παραγωγή λιγότερων (και πιο ακίνδυνων) απορριμμάτων. Χρησιμοποιήστε για παράδειγμα υφασμάτινες τσάντες. Προτιμήστε μεγάλες συσκευασίες ή συσκευασίες πολλαπλής χρήσης. Αγοράστε επιστρεφόμενες φιάλες ή δοχεία αντί για μίας χρήσης. Και αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες, η ανακύκλωσή τους είναι πολύπλοκη και ακριβή.

Τα πάντα ρει.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο από ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα. Και επίσης τίποτε δεν καταναλώνει περισσότερη οικιακή ηλεκτρική ενέργεια από αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να είστε επιλεκτικοί. Όποιος κάνει ντους καταναλώνει τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερη ενέργεια, ενώ σε συνδυασμό με ειδικές κεφαλές ντους εξοικονόμησης νερού καταναλώνει μέχρι και 50% λιγότερο νερό. Άλλες μικρές πράξεις με μεγάλη επίδραση: κλείστε τη βρύση κατά το πλύσιμο των δοντιών (εξοικονόμηση περίπου 20 λίτρων σε τρία λεπτά) ή επισκευάστε τυχόν βρύσες που στάζουν (εξοικονόμηση περίπου 170 λίτρων νερό το μήνα στις δέκα σταγόνες ανά λεπτό). Σημαντική οικονομία επιτυγχάνεται στο ζεστό νερό κυρίως μέσω της τεχνολογίας. Οι σύγχρονοι καυστήρες φυσικού αερίου για την παραγωγή ζεστού νερού είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και δεν χρειάζονται πολύ χώρο. Στους ταχυθερμαντήρες συνιστάται να επιλέγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές, αντί των υδραυλικών ή των θερμικών, διότι με αυτές μπορεί να ρυθμίσετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του νερού. Στους ταμιευτήρες ζεστού νερού, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ρυθμίζεται πολύ ψηλά (για το ντους αρκεί η θερμοκρασία των 37 βαθμών) και σε περίπτωση απουσίας, ο ταμιευτήρας πρέπει να απενεργοποιείται.

Στην κουζίνα.

Η κανάτα γέμισε.

Το συνθετικό «θερμο-» δεν είναι η μαγική λέξη μόνο για τα ζεστά ρούχα – ακόμα και η παλιά καλή κανάτα θερμός περνάει τη δεύτερή της άνοιξη στην εποχή του «Think Blue.». Εάν αδειάσετε τον καφέ ή το τσάι σας αμέσως μετά το βράσιμο στην κανάτα, θα το διατηρήσετε όλη μέρα ζεστό, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια. Η πολύωρη διατήρηση της θερμοκρασίας επάνω σε εστία καταναλώνει ενέργεια πολλαπλάσια και από το ίδιο το βράσιμο.

Όλα τα
άγρια.

Σχετικά με την καλή διατροφή, υπάρχουν ένα σωρό – και άλλες τόσες αντίθετες – απόψεις. Κρέας ή όχι κρέας, βιολογικά ή όχι βιολογικά, αυτή είναι μια απόφαση, που πρέπει να την πάρει ο καθένας μόνος του. Το σίγουρο είναι ότι για να αποφευχθούν οι περιττές διαδρομές μεταφοράς και εκπομπές ρύπων, συνιστάται σε περίπτωση αμφιβολιών να προτιμώνται προϊόντα, που δεν έχουν παραχθεί στην άλλη άκρη του κόσμου. «Τοπικές αγορές» ονομάζεται η απλή λύση. Εξηγούμε: Όταν δύο προϊόντα είναι ισάξια, προτιμήστε αυτό που παράγεται κοντά στην περιοχή σας. Και εάν τρώτε κρέας, ακολουθεί άλλη μια συμβουλή: το κρέας θηραμάτων από τα ντόπια δάση είναι από οικολογικής πλευράς η καλύτερη επιλογή.

Βάλτε το στην τοστιέρα!

Τα ψωμάκια της προηγούμενης ημέρας δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο, αλλά στην τοστιέρα. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 70% ενέργεια σε σχέση με το ζέσταμα στο φούρνο. Γενικά ο φούρνος είναι μια ιδιαίτερα ενεργοβόρος συσκευή. Αποφύγετε λοιπόν τους περιττούς χρόνους ψησίματος: για πολύ λίγα φαγητά απαιτείται πραγματικά προθέρμανση του φούρνου. Συνήθως αρκεί απλά να τον ανάψετε, όταν πρόκειται να ψήσετε πίτσα, κρέας ή γλυκό. Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να είναι λίγο μεγαλύτεροι, αλλά η ενέργεια χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά. Επίσης μπορείτε να σβήνετε το φούρνο και τις ηλεκτρικές εστίες μερικά λεπτά πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Η υπολειπόμενη θερμότητα επαρκεί πάντοτε για το τελείωμα του μαγειρέματος ή του ψησίματος.

Όλα στο ψυγείο.

Παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, όσο πιο άδειο είναι ένα ψυγείο, τόσο αυξάνεται η κατανάλωσή του. Για την ψύξη του αέρα απαιτείται περισσότερη ενέργεια από ό,τι για την ψύξη των τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι γεμίζετε καλά τα ράφια σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι φθηνότερο να γεμίσετε τα κενά με φιάλες νερού. Η θερμοκρασία των 7° C στο ψυγείο και των -18° C στην κατάψυξη είναι γενικά επαρκής. Προσέξτε να μην παγώσουν οι συσκευές (διαφορετικά κάντε απόψυξη!). Το ψυγείο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ίσιο δάπεδο και να έχει κατά το δυνατόν ετικέτα ενεργειακής κλάσης A+++.

Βάλτε το καπάκι!

Σε πολλά νοικοκυριά, η κύρια αρτηρία κατανάλωσης ενέργειας περνάει μέσα από την κουζίνα. Μερικά κόλπα κατά το μαγείρεμα αρκούν για να την περιορίσουν. Για παράδειγμα μέσω της έξυπνης προετοιμασίας του ζεστού νερού: Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά μπορείτε εύκολα να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος κατά 50%  εάν αντί της εστίας χρησιμοποιήσετε ένα βραστήρα νερού. Άλλα 30%  μπορούν να εξοικονομηθούν, εάν ακολουθήσετε τη συμβουλή της γιαγιάς ότι κάθε κατσαρολάκι χρειάζεται και το καπάκι του. Το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα ή σκεπασμένο τηγάνι είναι πιο γρήγορο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Με τη χύτρα ταχύτητας μάλιστα διπλασιάζεται η οικονομία, καθώς η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται στις ηλεκτρικές εστίες κατά ακόμη 50%. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια δεν πρέπει ποτέ να είναι μικρότερα από την εστία, διότι διαφορετικά σπαταλείται ενέργεια.

Στο γραφείο.

Το PDF κερδίζει το χαρτί.

Μια οικεία εικόνα σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, εκδοτικούς οίκους και συστεγασμένα γραφεία που ισχύει μέχρι σήμερα: Ο εκτυπωτής υπερχειλίζει και κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο καταλήγουν κάθε μέρα τόσοι τόνοι χαρτί στην ανακύκλωση. Η πρότασή μας: η μη εκτύπωση θα έπρεπε να είναι η κανονική περίπτωση. Και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, εκτυπώστε μόνο τα αποσπάσματα που χρειάζονται για τη συνδιάσκεψη, την παρουσίαση ή την έρευνά σας. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία διπλής εκτύπωσης εμπρός-πίσω. Και εάν έχετε αμφιβολίες, θυμηθείτε το εξής: Αντί για εκατοντάδες εκτυπωμένα φυλλάδια, μια ενθουσιώδης παρουσίαση PowerPoint αποτελεί συχνά μια καλύτερη εναλλακτική. Και στη συνέχεια μπορείτε να στείλετε στους συναδέλφους ένα PDF.

Μαζί
είστε
ισχυρότεροι.

Στο δρόμο για τη δουλειά συναντάτε τακτικά στο φανάρι ένα συνάδελφο. Μιλήστε του. Ο συνεπιβατισμός ( car pooling) προστατεύει το περιβάλλον και το πορτοφόλι. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, βελτιώνετε το «ενεργειακό σας αποτύπωμα». Και σκεφτείτε σε επαγγελματικά ταξίδια, εάν πραγματικά αξίζει να πετάξετε με το αεροπλάνο. Εάν αμφιβάλλετε, το τρένο μπορεί όντως να είναι η καλύτερη επιλογή, διότι η εξοικονόμηση χρόνου συχνά είναι μικρότερη από όσο μπορεί να νομίζετε: Εάν συνυπολογίσετε τους χρόνους Check-in και μετεπιβίβασης, με το αεροπλάνο ουσιαστικά δεν γλιτώνετε καθόλου χρόνο.

Στις σύντομες διαδρομές πάμε με τα πόδια.

Έχετε ραντεβού για μεσημεριανό γεύμα, πρέπει να αγοράσετε κάτι ή έχετε μια συνάντηση στη γειτονική περιοχή της πόλης: Μη χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας. Πηγαίνετε καλύτερα με τα πόδια ή με ένα ποδήλατο (μπορείτε να ενοικιάσετε εύκολα σε πολλές πόλεις). Ή δοκιμάστε επίσης το Carsharing. Και μια που μιλάμε για μικρές διαδρομές: Το να ανεβαίνετε από τον 2ο στον 3ο όροφο μερικές φορές την ημέρα από τη σκάλα και όχι με το ασανσέρ, είναι αθλητικό, κάνει καλό στην υγεία και σας μετατρέπει ταχύτατα σε ένα γνήσιο πρότυπο του «Think Blue.».

Πόση φωτεινότητα χρειάζεται;

Μια κοινή επίπεδη οθόνη εμπορίου καταναλώνει τόσο ρεύμα όσο και ο υπολογιστής σας και μια οθόνη καθοδικής λυχνίας μάλιστα το διπλό. Προσέξτε λοιπόν τη φωτεινότητα της οθόνης ή της τηλεόρασής σας, διότι συχνά επαρκεί λιγότερη φωτεινότητα απ’ όσο νομίζετε. Όταν κάνετε διάλειμμα, ενεργοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Η αυτόματη αλλαγή σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας εξοικονομεί σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας εργασίας πάνω από 90%. Και όταν κλείνετε τον υπολογιστή σας κατά το μεσημεριανό διάλειμμα, εξοικονομείτε περισσότερο από το ένα δέκατο της ημερήσιας κατανάλωσής του σε ρεύμα.

Όλα στο Off.

Φυσικά και το Multitasking έχει μια «Think Blue.» διάσταση. Υπολογιστής, τηλέφωνο, προβολέας, ηχοσύστημα, μηχανή του καφέ – σε πολλούς χώρους εργασίας λειτουργούν πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Καταναλώνουν ρεύμα, που μπορείτε εύκολα να το εξοικονομήσετε χρησιμοποιώντας πολύμπριζα με διακόπτες. Πολλές συσκευές – κυρίως νεότερης κατασκευής – δεν διαθέτουν διακόπτη απενεργοποίησης, αλλά παραμένουν συνεχώς σε «κατάσταση αναμονής» και καταναλώνουν ρεύμα. Με τηv πλήρη απενεργοποίησή τους μπορούν για παράδειγμα μόνο τα γερμανικά νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περίπου 22 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο.

Έξυπνες εφευρέσεις

Ιδέες υπάρχουν αρκετές, πρακτικές προσφορές επίσης. Online μπορείτε σήμερα να βρείτε ένα μεγάλο αριθμό συσκευών, που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Τρία παραδείγματα:

Ηλιακός φορτιστής Smartphone Ο πράσινος φίλος του κινητού σας τηλεφώνου δεν είναι χρήσιμος μόνο στα ταξίδια: Με τον επονομαζόμενο «Solar Charger» μπορείτε να φορτίσετε το Smartphone σας πάντοτε και παντού, χωρίς να εξαρτιέστε από πρίζες. Η ενέργεια προέρχεται από το φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Αυτοκαθαριζόμενα σκεύη φαγητού
Ποτέ πια πλύσιμο; Δεν πρόκειται για παράλογο όνειρο, αλλά για μια πραγματική επιλογή στο νοικοκυριό. Αυτό είναι δυνατό με είδη σκευών φαγητού που διαθέτουν ειδικές επιστρώσεις, οι οποίες προστατεύουν την επιφάνεια από το νερό και τους ρύπους – μοιάζει με το φαινόμενο του λωτού. Για το καθάρισμά τους δεν χρειάζεται νερό ή απορρυπαντικό, κάτι που είναι καλό για το περιβάλλον. Αρκεί ένα στεγνό πανί.

Volkswagen BlueMotion CHECK
Σας ενδιαφέρει ένας βιώσιμος κινητήρας, αλλά δεν γνωρίζετε ποιος σας ταιριάζει; Κανένα πρόβλημα με το νέο «Volkswagen BlueMotion CHECK». Αυτή η εφαρμογή εξακριβώνει ποια τεχνολογία της Volkswagen είναι ακριβώς η σωστή για εσάς. Το BlueMotion CHECK αναλύει το οδηγικό σας προφίλ και συγκρίνει την κατανάλωση και την εκπομπή CO2 του τωρινού σας αυτοκινήτου με τους βιώσιμους κινητήρες (ηλεκτρικούς, υβριδικούς, φυσικού αερίου και ντίζελ).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ