Volkswagen Magazine

DISCOVER MORE

η νέα διάσταση.

Ένα πολύπλευρο αυτοκίνητο για όλες τις ανάγκες: άνετο και ευέλικτο στην καθημερινή χρήση, σπορ σχεδιασμός και επιδόσεις. Τα πάντα για το νέο Golf Sportsvan.

Κείμενο Max Berger
Φωτογραφίες Volkswagen AG

Ο άνθρωπος, σε σχέση με τα περισσότερα άλλα πλάσματα της γης, διακρίνεται από το όρθιο περπάτημα. Γι' αυτό και όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις που προωθούν την όρθια στάση του ανθρώπου είναι ευπρόσδεκτες. Για παράδειγμα, αυτοκίνητα, στα οποία μπορεί κανείς να μπαίνει χωρίς να χρειάζεται να σκύβει πολύ. Αυτο είναι κυρίως θέμα ύψους.
Το συγκριτικά μεγαλύτερο ύψος του νέου Golf Sportsvan είναι κάτι που θα εκτιμήσετε. Μπαίνετε και βγαίνετε ευκολότερα, κάθεστε ψηλότερα και βλέπετε καλύτερα, κερδίζετε ευελιξία και μεταβλητικότητα στον εσωτερικό χώρο. Αυτή είναι η ιδανική αντίληψη του χώρου στην οποία οι σχεδιαστές της Vokswagen προσέθεσαν και επιπλέον χαρακτηριστικά. Golf Sportsvan: πιο σπορ, πιο αθλητικό, πιο δυναμικό απ' ό,τι είδαμε μέχρι τώρα σε αυτή την κατηγορία αυτοκινήτου.

Το νέο Golf Sportsvan δεν προσφέρει μόνο περισσότερο χώρο και άνεση αλλά και υψηλή αισθητική. Με τις εξελιγμένες αναλογίες, τις καθαρές γραμμές, την σχεδίαση ακριβείας, τον επιβλητικό όγκο του, το στιβαρό πάτημα στο δρόμο. Ένα μοντέλο που σχεδιάστηκε από κάθε άποψη με επιτυχία και πείθει σε κάθε του λεπτομέρεια, όπως οι νέες θυρολαβές που ενσωματώνονται αρμονικά στη σχεδίαση. Ή με τους εξωτερικούς καθρέφτες στη βάση των παραθύρων, επιτρέποντας να τοποθετηθεί ένα επιπλέον πλαϊνό παράθυρο μπροστά από την κολώνα A.
Επίσης το νέο Golf Sportsvan είναι ένα ακόμη ωραίο παράδειγμα για τις δυνατότητες που προσφέρει η αρθρωτή πλατφόρμα MQB της Volkswagen: τη μέγιστη δυνατή διαφοροποίηση του πιο πετυχημένου μοντέλου αυτοκινήτου στον κόσμο – του Golf. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανταποκριθεί στους πελάτες και τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προσδοκίες τους καλύτερα και πιο στοχευμένα.

Επιπλέον ύψος: θα το εκτιμήσετε

τα νέα δεδομένα.

Το Golf Sportsvan είναι μακρύτερο από ένα Golf αλλά κοντύτερο από ένα Golf Variant. Είναι περίπου δώδεκα εκατοστά ψηλότερο κι από τα δύο, και έχει επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξόνιο. Εκτός όμως από αυτά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, είναι κυρίως τα εσωτερικά εκείνα που κάνουν ένα Golf να είναι Sportsvan: Πρώτον, το μακρύτερο μεταξόνιο προσφέρει άφθονο χώρο σε όλα τα καθίσματα. Δεύτερον, επιτρέπει μια πιο ευέλικτη και έξυπνη χρήση από ποτέ. Για παράδειγμα τα πίσω καθίσματα: Μπορούν να μετακινηθούν μέχρι 18 εκατοστά κατά μήκος, όλα μαζί ή μεμονωμένα, σε αναλογία 60:40. Τα τρία πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται ανεξάρτητα, και επιπλέον η κλίση τους είναι ρυθμιζόμενη. Γιατί και οι επιβάτες της πίσω σειράς θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν όσο το δυνατόν πιο άνετα. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα φορτίου έως και 500 λίτρα, ο οποίος με πλήρη αξιοποίηση (πεσμένα τα πίσω καθίσματα) μπορεί να αυξηθεί στα 1.520 λίτρα. Και τέλος, το πάτωμα στο χώρο αποσκευών είναι φυσικά ρυθμιζόμενο σε ύψος.

Ας δούμε τώρα την πρακτική πλευρά του Golf Sportsvan: Η ατμόσφαιρα του αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται από τον κομψό εσωτερικό σχεδιασμό, την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό. Γιατί είναι ένα Golf. Ακόμη στο βασικό εξοπλισμό διαθέτει 2-ζωνικό αυτόματο κλιματισμό Climatronic και επτά αερόσακους. Ή το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS, χάρη στο οποίο η οδήγηση σε κάθε στροφή είναι πιο καθαρή, πιο ασφαλής και – αν χρειαστεί – πιο γρήγορη.


Με τον προαιρετικό εξοπλισμό το Golf Sportsvan αναβαθμίζεται εύκολα σε ένα αυτοκίνητο υψηλής τεχνολογίας της πολυτελούς κατηγορίας. Το ντεμπούτο του στη μικρομεσαία MPV κατηγορία κάνει για παράδειγμα ο αισθητήρας «Blind Spot» (σύστημα επιτήρησης τυφλού σημείου) με Exit Assist. Ένας πάντα προσεκτικός συνοδηγός που προστατεύει από δυσάρεστες εκπλήξεις: Προειδοποιεί για την έλευση αυτοκινήτων στη νεκρή γωνία και για διερχόμενα αυτοκίνητα κατά το ξεπαρκάρισμα. Η λειτουργία πέδησης έκτακτης ανάγκης Front Assist με City Emergency Braking ενεργοποιείται όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Φυσικά κατόπιν παραγγελίας διατίθενται και το σύστημα ρύθμισης αναρτήσεων DCC, η αυτόματη ρύθμιση απόστασης ACC, η αυτόματη ρύθμιση προβολέων Light Assist και η Dynamic Light Assist. Λειτουργίες που μέχρι τώρα διέθετε μόνο η πολυτελής κατηγορία αυτοκινήτων. Αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας οικογένειας Golf και πάνω απ' όλα του νέου Golf Sportsvan: Τα όρια προς τα πάνω καταργήθηκαν.

Υψηλή τεχνολογία χωρίς όρια για όλους.

η νέα δύναμη.

Αυτό ισχύει φυσικά και για την τεχνολογία κάτω από το καπό. Και αν θεωρείται δεδομένο ότι ο άνθρωπος διακρίνεται όχι μόνο από το ορθό του περπάτημα αλλά και από κάποιο βαθμό λογικής, τότε δύσκολα θα παραβλέψει την τεχνολογία κίνησης της Volkswagen: Το Golf Sportsvan διατίθεται με τους πλέον αποδοτικούς κινητήρες Diesel και βενζίνης Όλοι οι κινητήρες είναι εξοπλισμένοι με το σύστημα Start-Stopp. Και όλοι τους μπορούν να συνδυαστούν με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG.


Πόσο αποδοτικοί είναι οι νέοι κινητήρες, δείχνει αντιπροσωπευτικά ο 1.6 TDI BlueMotion Technology με 110 PS EU6: καταναλώνει 3,9 l/100 km– με ροπή 250 Nm από τις 1.500 – 3.000 σ.α.λ. Άλλωστε αυτό ήταν πάντα το σημείο αναφοράς για ένα νέο Golf, ανεξάρτητα από την χωρική διαμόρφωση του: να είναι το καλύτερο στο είδος του.

Το Sportsvan σε αριθμούς*.

Κινητήρας:
1.4 TSI 150 PS
Κιβώτιο ταχυτήτων:
Μηχανικό 6 ταχυτήτων
Κατανάλωση:
5 (μεικτός κύκλος)
Εκπομπές CO2 σε gr/km:
130 (μεικτός κύκλος)
Τελική ταχύτητα:
212 km/h
Επιτάχυνση (0-100):
8,8 δευτερόλεπτα
Απόβαρο κενό:
1.391 kg
Διαστάσεις:
4.338 x 2.050 x 1.578 mm
Χωρητικότητα χώρου αποσκευών:
500 l / 1.520 l με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα
Άλλοι κινητήρες**:
1.2 TSI 110 PS 1.6 TDI 110 PS


* αναφορικά με το εικονιζόμενο μοντέλο
** όλοι οι κινητήρες του Sportsvan διαθέτουν BlueMotion Technology